Kitespots – Fuerteventura

by admin
Reisverslag door: Nederland-kitetravel.nl

Kitespots: Fuerteventura

De canarische eilanden zijn in trek bij kitesurfers en dat is niet zo gek ook!  Bijna het hele jaar rond windzeker en vooral erg lekker weer!  Fuerteventura is misschien wel het beste eiland om te gaan kitesurfen / wingen / foilen.

Wij zullen je doormiddel van informatie en fotos de sfeer laten proeven en informatie geven over al het moois dat dit eiland te bieden heeft.

Fuerteventura is een van de eilanden van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan die hoort bij Spanje en ongeveer honderd kilometer voor de noordwestkust van Afrika Ter hoogte van marokka / sahara ligt. Het eiland behoort tot de provincie Las Palmas.

KITE ADVIES:
1 Twintip board
1 Golf board
1 Wetsuit (afhankelijk van periode) Wel ALTIJD iets nodig of shorty of lang!
2x Kite klein 6,7,8,9 M (afhankelijk van gewicht en periode.)
1x Kite groot 10,11,12,13,14
Vooral op spots met stroming en dikke golven worden vaak grotere kites gebruikt.

Reizen
Vanaf Amsterdam vliegt Transavia / (easyet soms) en Tui op Fuerteventura
Wij zijn echter ook wel eens met Ryanair gevlogen vanaf Dusseldorf Weeze of Brussel Charleroi. 
De vlucht tijd bedraagt normaal gezien 4uur maar met wind mee kan dit aanzienlijk sneller zijn!
De Tarieven van Transavia zijn zeer laag te noemen en zit je dus voor een prikkie vaak op dit eiland.

Een boardbag kost je 100 euro om mee te nemen en mag 32 KG wegen. Genoeg voor 3 Kites 2 barren harnas, wetsuit en kiteboard (afhankelijk van het gewicht van je bag)

Vervoer op Fuerteventura
Een Auto is noodzakelijk op Fuerteventura anders kom je nergens. Openbaar vervoer kent men wel maar enkel de bus en deze rijden wanneer ze er zin in hebben soms wel soms niet. Zeker als kitesurfer wil je natuurlijk meerdere spots bezoeken en is het heel handig om je eigen wielen te hebben.
Voor 80 a 120 euro per week heb je een auto. Natuurlijk is het afhankelijk van het seizoen maar globaal gezien zal je hiermee zeker een autotje moeten kunnen huren.
Benzine kost 1 euro per liter dus dat valt ook reuze mee!
Een auto kun je huren als je in bezit bent van een rijbewijs en 23 jaar bent bij de meeste verhuurders.  
 
Flag beach - nederland-kitetravel - kitespots - fuerteventura
Het bekende strand van Fuerteventura – Flag beach

Flagbeach (corralejo)


Deze kitespot vind je net voor Corralejo aan de noordoost kant van het eiland. Met een mooi zandstrand en perfect blauw water lijkt dit een droomspot maar deze schijn is veel mooier dan de werkelijkheid. Dit komt door de verborgen gevaren onderwater welke zichtbaar worden bij Laag water.

Specs:
Strand : Zand
Water: Blauw kleine golfslag tot redelijke golven.
Watertemp: 20 – 22C
Wetsuit advies: Shorty tot Full 3/2 (Zeker in de wintermaanden December tot April)
Beginners: Niet aan te raden. 50 a 100m veel rotsen in het water. Lopen = jezelfs opensnijden. Vallen op of tussen de rotsen is zeer gevaarlijk.
Gevorderde: Goed! Let op met laag water voor de rotsen onderwater!! Je ziet ze liggen of zelfs boven water.
Spot toegang: Goed, Dichtbij te parkeren en klein stukje over het strand lopen.
Gevaren: Rotsen, Obstakels op het strand, Rotsen in het water, enige stroming, Nudisten 

Het oplaten van een kite is voldoende ruimte voor.

Er is een rescue service aanwezig die ABSOLUUT NIET!!!!! Behulpzaam is. 
Eerst geld zien dan hulp, een kite rescue kost je 100 euro! Ookal ligt je kite onderhand in de rotsen ze halen hem niet voordat ze geld hebben.

Kortom een superspot om te kiten maar de rotsen onderwater kunnen voor schade aan jezelf of aan je materiaal (board) zorgen. Zeker met laag water kun je nog wel eens in de 1e 50m vastlopen. Ga dus zo snel mogelijk naar buiten en vaar lekker achter de rotsen.
Schoentjes is daarom aan te raden maar natuurlijk kite dat voor geen meter! Maar toch wel een spot om een sessie op te doen met los lobos (eiland) op de achtergrond erg mooi voor fotos.

 
El cotillo (main beach)

El Cotillo

Deze kitespot vind je aan de Noord West kant van het eiland dit betekend ook meteen dikke golven en een zeer mooie kustlijn met hoge kliffen met daar tussen stranden. Zo ook El cotillo!
Als je aan komt rijden rij je een stukje off road vanaf El cotillo naar het strand. Boven aan een kliff kijk je over de hele baai heen en dat ziet er echt prachtig uit zeker met kites in de lucht.
Deze spot werkt met wind uit het noorden (side on) enkel komt hij dan een deel over El Cotillo en soms heb je dus geen druk op de toch wel hele hoge golven! 2M is niks (zelden minder). Het is hier eigenlijk nooit druk vaak ben je de enige (groep) die hier aan het kiten is.Specs:
Strand : Zand met hier en daar een rots op het strand maar prachtig breed en alle ruimte van de wereld.
Water: Blauw water iet minder helder dan Sotavento voornamelijk door de grote golven.
Watertemp: 20 – 22C
Wetsuit advies: Shorty tot Full 3/2 of zelfs 5/3 (Zeker in de wintermaanden December tot April)
Beginners: Als je al een beetje kunt varen is het best tof om over de golven heen te komen! Na de branding is het water gewoon vlak (diep)
Gevorderde: Goed! Geweldige spot om te golfsurfen met prachtige rollers.
Spot toegang: Goed, Dichtbij te parkeren en klein stukje naar beneden van de kliff. Let wel op het zand is echt heet op de weg naar beneden.
Gevaren: Rotsen, Grote golven.

Het oplaten van een kite is voldoende ruimte voor.
Een pracht spot en de natte droom van een waverider. Met de side short wind kan je de golven mooi volgen wanneer je met links voor vaart op je twintipje (rechts toeside voor op je golfboardje) Er staat wel stroming waardoor de wind iets minder kan aanvoelen. Maar als het echt eens goed door trekt uit het noorden of noordwesten heb je de sessie van je leven.
In de winter zijn de golven nog hoger.
Mocht het niet waaien dan kun je voor 10euro een golfsurfboardje huren of een lesje nemen.

Let wel op er is hier geen rescue aanwezig.

playa jandia - sotavento - nederland-kitetravel - kitespots - fuerteventura
Rider op de lagoon van Sotavento 

Sotavento (playa de jandia)

Toch wel de spot waar fuerte om bekend staat. De kei harde aflandige wind die elke dag komt doorzetten door een thermisch effect, de lagoon en het kraak heldere vlakke water. Een geweldige spot zeker als het een dagje niet super aflandig is (soms maar 1 of 2 graden!) De lagoon is er 2 dagen voor vollemaan en 2 dagen na. De time table kun je checken op de site van de locale kiteschool en shop rene egli.
Een GIGAAAAAAAAANTISCH strand wat voor kilometers achter elkaar doorloopt met super schoon en zacht zand.
Tip rij naar het midden van de lagoon dit doe je door naar Rene egli 1 te rijden dan volg je de boardjes shop en dan helemaal naar beneden rijden en het zandweggetje een stukje nemen tot het midden van de lagoon.
Hier bevind zich namelijk een extra zandbank 50M a 100M uit de kust. Hierdoor kunnen beginners zich hier ook vermaken. Ga je over de zandbank dan kan je altijd bodydraggend terugkomen.
Mocht het echt mis gaan is er een rescue service.

Specs:
Strand : Zand as far as the eye can see
Water: Blauwer dan blauw.
Wind: OFF Shore! Kan veel zijn kan weinig zijn.
Watertemp: 20 – 22C
Wetsuit advies: Shorty tot Full 3/2 of zelfs 5/3 (Zeker in de wintermaanden December tot April) in de lagoon kan je in boardshort.
Beginners: Wanneer de lagoon er is PRACHTIG. Let wel op de windvlagen maar het kan prima. Kan je hoogte lopen dan zit je hier prima. Vraag wel altijd even na bij rene egli of het niet teveel aflandig is.
Gevorderde: Goed! Heerlijke freestyle spot.
Spot toegang: Flinke wandeling over het strand of door de lagoon (of omheen)

Gevaren: Aflandige wind, Harde wind / Vlagen

Gilion in actie boven de zee van sotavento
Een van de dagen werd er besloten om naar Sotavento te gaan,  helaas was de wind zo aflandig dat er werd besloten om door te rijden naar een ander strand.  Cofete werd aangeduid als kitesurfstrand  dus dat  was het plan.

Via het uiterste zuidelijke puntje  van fuerte moest er flink offroad door de bergen worden heen gereden.  Na ongeveer een half uurtje was de top bereikt en konden wij ons uiteindelijke doel zien. WAUW wat een strand. 
oven op de berg  stond een enorme trekwind met 46.5 knopen  was  het daar voor een kiter natuurlijk genieten.  Toch maar snel naar beneden gereden en eenmaal op het strand  een prima windje, een megaaaaaaaaaa strand voor ons zelf  en flinke golven.  Dit moet toch wel het mooiste strand van Fuerteventura zijn.  Weg van de “massa” welke er eigenlijk al niet is! 
cofete - nederland-kitetravel - kitespots - fuerteventura

Cofete (via Morro Jable )

Een spot waar je vrij weinig over leest. Dit komt doordat het zeer moeilijk te bereiken is. Deze spot ligt aan de Zuid West kant van Fuerte.
Met een zeer mooie bergrit ga je vrijwel over de zuidelijkste punt van Fuerteventura. Over de bergen heen en dan weer naar beneden naar een PRACHTIG strand. Dit is wel echt een stevige rit en geen garantie dat het waait maar zeker de moeite waard.
DIKKE DIKKE golven en helaas vaak een vervelende stroming die om de punt van fuerteventura buigt. Wel een spot die je Moet hebben gezien.

Specs:
Strand : Zand as far as the eye can see
Water: Blauw met wit –  Door de dikke golven die er vrijwel altijd staan.
Wind: On of side on shore
Watertemp: 20 – 22C
Wetsuit advies: Shorty tot Full 3/2 of zelfs 5/3 (Zeker in de wintermaanden December tot April)
Beginners: Alle ruimte om te spelen zeker op de waterrand of zelfs op het strand. Het zand is zacht dus vallen doet ook niet echt pijn op het zand. De golven zijn wel erg sterk maar voorin is prima te spelen.
Gevorderde: Goed! Als het wat minder stroomt of harder waait de mooiste spot van allemaal. Helaas hadden wij die dag net genoeg wind om over de dikke bakken heen te komen.
Spot toegang: Flinke rit maar zeker meer dan waard

Gevaren: Grote golven en extreme stroming (niet altijd). Geen rescue

Al met al een geweldige spot en zeker de moeite waard om eens naar toe te gaan. Vergeet alleen niet je eten en drinken mee te nemen want er is niet bijzonder veel. (wel een restaurantje)

Fuerteventura.
Een eiland van Rotsen, vulkanen en zand. Er is naast kiten niet bijzonder veel te doen als je niet goed kijkt. Kijk je wel goed dan zie je de volle potentie van dit eiland. Met alle mogelijke watersporten tot je beschikking en ook kleine cultuur dingen (het zout museum en Vulkaan grot / tube) . Met een Kaart kom je heel ver je moet alleen even de tips en tricks weten. Maar aan de west kant zijn er genoeg verborgen schatten te vinden! Welke meer dan de moeite waard zijn om eens te bekijken.

You may also like