Reisverslag – Fuerteventura (Mei 2021)

by admin
Reisverslag door: Gilion Goveia.

Reisverslag: Fuerteventura - Mei 2021

Een van de Canarische eilanden maar eigenlijk de minst mooie als het aankomt op de natuur. Voor kitesurfen en andere watersporten ligt dat wel heel anders. Heel veel stranden en vooral heel veel wind! Fuerte ventura betekent immers “harde wind”. In deze post lees wat je kunt verwachten en een paar tips.
 
In 4 uurtjes vlieg je van Amsterdam rechtstreeks naar Fuerteventura. Je landt op een kleine luchthaven en staat redelijk snel weer buiten. Een huurauto is echt een must have voor Fuerteventura als je komt om te kitesurfen of andere watersport en niet aan 1 spot gebonden wil zijn. De wegen zijn over het algemeen goed en een offroad bak is niet nodig. Wel zijn er een aantal kitespots die alleen via onverharde wegen bereikbaar zijn. Hiervoor raad ik je dan ook aan om een beetje een hoge auto te kiezen. Fiat pandatje als je in je eentje gaat of bijvoorbeeld een fiat doblo of citroen cactus of iets dergelijks als je met meerdere personen bent..
 
Beste periode: Mei t/m September
Welke kites neem je mee? 7,9,12
Wetsuit: Ja in zee! 3/2 of overknee / shorty (in winter 5/3)
Wintergetaway? Ja.
Andere activiteiten: Watersport – surf, sup, wing, mtb, hiken.

Beginners – Not really.

 
Aangezien ik Fuerteventura goed ken kies ik voor de spot die voor mijn vaarstyle (spinny flippy shit -> big air freestyle) het meest geschikt is. Sotavento (playa jandia) ligt in het zuiden van het eiland. Hier vind je een mega lang strand met harde side side off tot side offshore wind. Met springtij komt daar nog eens een lagoon bij. De wind is thermisch + venturi effect dus er komt altijd flink wat wind bij de voorspelde wind. Tussen 7 en 10 knopen boven op de voorspellingen. Ons Appartement gekozen bij Costa calma het stadje het dichtste bij. Wel een beetje little germany maar ok. 

Corrralejo in het noorden is echt een veel leukere stad maar helaas is dat te ver rijden van de lagoon om elke dag op en neer te gaan. Bij Corralejo heb je Flag beach als kitespot sideshore wind maar wel een stuk minder hard dan bij sotavento en daar heb je rotsen onder water. Vooral bij laagwater erg gevaarlijk! De spot Glass beach is ook een optie, deze ligt naast flag beach maar heeft ook verdwaalde rotsen en soms ook zwemmers en veel golfsurfers.
Ook de beroemde zandduinen vindt je hier.
Hoe lees je de voorspelling?
De voorspellingen op Fuerteventura zijn eigenlijk best eentonig! Wind komt uit noord tot noordoost als de jetstream aan is. Deze luchtstroom gaat van Portugal over de Canarische en vervolgens over de atlantische richting amerika etc. Doordat er veel beweging is in de lucht zal je merken dat de wind bijna altijd wat harder is dan voorspeld. Zeker als de thermiek erbij komt wordt het helemaal leuk! Vooral in het zuiden bij de lagoon (playa de jandia) heb je te maken met venturi en thermiek. Hierdoor heb je daar echt veel meer wind dan bij de rest van het eiland. Wat je dus wil is een luchtstroom vanaf de oceaan over het eiland.
16-20 KTS bij flagbeach
16 – 40 kts bij Sotavento. Tel altijd +8 a 10 kts op bij de voorspelling van sotavento als de voorspelling groen is. Hier kite je bijna altijd met kleine maten >10M.
Wind gaat rond 10:40 aan bij de lagoon en neemt toe om 13 uur en nog een keertje om 15uur. Zodra einde van de avond is zal je merken dat de wind ook redelijk snel weer daalt.
 
De lagoon is vooral mooi om te zien maar hij zit vol kamikaze piloten en de wind is heel vlagerig omdat je dicht bij de bergen zit.
Juist op die momenten is het ideaal om het ruime sop te kiezen. Er is dan helemaal niemand op het water en je hebt het rijk alleen. Mede door de hoge waterstand heb je dan ook nog vaak de perfecte kicker dicht bij het strand.
Wil je toch in de lagoon kiten? Ga dan naar de laatste parking (volg het boardje lagoon en rij tot het einde) Als je downwind gaat vanaf dit punt wordt het wel wat beter in de lagoon.)
Vooral oplaten is lastig als de lagoon heel hoog staat. 1 tip – start altijd richting het water (of in het water!)
 
Cofete
Waanzinnig stukje “off the grid” hoewel het wel flink aan bekendheid heeft gewonnen blijft het nog steeds wel een heerlijk stukje fuerte. Hoge golven en een prachtig strand is deze rit meer dan waard!
 
El cotillo
Voor de echte waves en ideaal golfsurfen ben je hier aan het juiste adres.
Kiters kunnen het beste aan het einde van de baai gaan omdat de wind net over de cliff heen komt en anders in het begin weg valt. Ook als foto locatie geen slechte 😉.
 
Food & drink.
Qua eten hoef je niet al te veel te verwachten. In Costa calma waren de opties vrij beperkt dus pendelde wij vaak naar Morro jable. Waar je prachtig aan het water kan zitten en veel keuze hebt.. (dit doe je niet aan de boulevard maar loop of rij helemaal naar heet einde van het strand – morro jable stad) De prijzen zijn prima om uit eten te gaan. maar you get what you pay for gaat wel een beetje op hier. Veel toeristenvoer en dat merk je gewoon. Wel echt een heerlijke burger gegeten bij Nomads in morro jable. Wel prijzig maar echt heerlijk.
Wij hebben op ervaring, trip advisor, Google reviews etc geprobeerd om de juiste tenten te vinden om wat te eten. Waikiki was bijvoorbeeld prima waar sommige andere tenten met goede reviews echt dramatisch slecht waren.
 
Zelf koken is dus zeker aan te raden.
Kom je aan op zondag dan kun je in Caletta de fuste even naar de Spar deze is open tot 21.00 op Zondag.
Anders is het advies doe je inkopen bij Mercadona (butti hondo, Corralejo, caletta de fuste) of de nieuwe lidl.
De prijzen liggen hier ook wat lager dan in Nederland. Al begin je wel te merken dat ook hier de kosten van eten steeds hoger komen te liggen.
 
Benzine daar in tegen is letterlijk de helft van Nederland op dit moment.
 
 
Wel een advies voor het kiten op fuerteventura! Neem zonnebrand mee!!!!!!!!! Je verbrand hier levend haha. Of je huid nu goed tegen zon kan of niet je ontkomt er echt niet aan. Factor 50 op het water is een must.
een keer een paar uurtjes zonder maar zelfs met een goede tan ging dat niet goed. De zonnebrand van Island tribe deed extreem goed zijn werk. Eerst een laagje met de stick op het gezicht en daarna nog wat clear gel SPF 50 en zonder problemen kon er dan gekite worden. Vergeet ook je hoofdhuid niet!
Een petje en lycra kan zeker uitkomst bieden.
 
Al met al kun je je lol echt op bij Fuerteventura al hebben alle spots t.o.v het veilige nederland tocht wel vaak wat nadelen. Rotsen, vlagerige harde wind of stroming! Je weet een ding vrij zeker en dat is dat er nagenoeg altijd wind is in de zomer. Soms moet je even rijden maar er is altijd wel een zuchtje thermiek te vinden.

Foilen kan echt dagelijks!

You may also like