Kitespots – Kaapstad

by admin
Reisverslag door: Nederland-kitetravel.nl

Kitespots: Kaapstad

Kaapstad biedt voor ieder wat wils en je vindt dan ook enorm veel spots rondom Kaapstad. Wij zetten de belangrijkste spots op een rijtje. Waar moet je heen zodra het “tafelkleed” op de tafelberg ligt.  De bekende rolwolk welke de zuidoosterwind meebrengt.
Neem een 4/3 of 5/3 wetsuit mee! Het water is op de meeste spots fris, afhankelijk van de stroming kan het zelfs koud of warmer zijn. Dit kan een aantal graden schelen per dag! Echter voor je eigen veiligheid is het raadzaam een pak aan te trekken waarbij je het warm hebt.

KITE ADVIES:
1 Twintip board
1 Golf board
1 Wetsuit altijd nodig:  (3/2), 4/3 of 5/3 
2x Kite klein 5,6,7,8,9 M (afhankelijk van gewicht en periode.)
1x Kite groot 10,11,12

De meest gebruikte kitematen zijn rond/onder de 9m²  voor spots zoals langebaan is een 10/12m ook handig om mee te hebben.

Reizen
Reistijd: 12u met directe vlucht. 
Gemiddelde ticketprijs €700-900
Tijdsverschil: +1 uur met Nederland
Windseizoen: Nov – Maart
Taal: Engels, Afrikaans

BLOUBERG

(Dolphin, Kitebeach, Doodles)

Dolphins: Klik hier voor de locatie.
Kitebeach: Klik hier voor de locatie.
Doodles: Klik hier voor de locatie.
Golven: Ja
Moeilijkheid: Intermediate.
Windrichtingen:  Zuidoost (normaal), Z, ZW, W, NW,  N

Blouberg is de kitespot welke je op alle plaatjes ziet als je kitesurfen kaapstad googled. Met op de achtergrond de tafelberg en de welbekende weg met het waaiende zand er over.
Bij Zuidoosterwind wordt de wind langs de tafelberg geduwt en merk je dat het vooral in de namiddag en rond sunset veel harder gaat waaien. De golven zijn hier waanzinnig en je kan dan ook echt je lol op als waverider.
Het strand is 4 a 5 km lang met sideshore wind. Dit maakt het dus de ideale plek om een downwinder te doen zodat je geen hoogte hoeft te lopen.
Je kan beginnen bij Dolpin beach hotel   (dolphins)  hier kun je veilig parkeren met parkeerwachtertjes die op je auto letten. Voor een paar rand en een leuk praatje letten ze extra goed op je auto. Het kan hier wel druk zijn op het water maar als je bereidt bent om iets hoogte te lopen heb je een speeltuin voor jezelf dit deel noemt men (dunes). Het mooie zand waait over de duinen en hier kun je dan ook rustig opzetten. De golfhoogte is afhankelijk van de dag maar het kan hier flink tekeer gaan!  De regel is hoe dichter bij de berg hoe harder de wind. Over het algemeen waait het hier een stukje harder dan bij doodles.

Ga je iets meer downwind recht voor Blouberg centrum (bij de KFC) dan ben je op de wel bekende spot van King of the air – Kitebeach. Hier heb je alles bij de hand, restaurantjes, winkeltjes en waarschijnlijk ook je accommodatie.
Ga je nog meer naar het einde van het strand dan kom je bij Doodles.  Hier vind je echt waanzinnige golven en meer rust! Het enige nadeel is dat het hier een stuk harder stroomt en dat er aan het einde van het strand een aantal rotsten onderwater zitten. Mocht je materiaalpech krijgen loop je hier echt meer risico.

Goed om te weten. Kitesurfen is hier overal toegestaan maar let wel op eventuele badgasten als het wat zachter waait. Normaal gezien vertrekken de meeste badgasten wanneer het harder begint te waaien en het wat kouder wordt door de wind.

Nederland-kitetravel big bay kaapstad kitespots
Big Bay  beach

BIG BAY

klik hier voor de locatie.
Golven: Ja
Moeilijkheid: Intermediate.
Windrichtingen:  Zuidoost (normaal), Z, ZW, W, NW,  N

De spot na de rotsen bij doodles en voor bigbay centrum. 
Hier vind je mooie golven en iets minder wind dan bij bijvoorbeeld dolphins op deze spot wordt niet heel veel gekite maar het mag wel!  Vooral waveriders zijn verzot op deze spot.
Ook wordt er hier flink gegolfsurft.
Het mooiste van alles is dat je robbeneiland recht voor je neus hebt wat natuurlijk een waanzinnig uitzicht geeft.

Misty cliffs / witsand kitespot kaapstad - nederland-kitetravel
Misty cliffs / Witsands  een prachtige spot waar het kan spoken.

WITSAND / MISTYCLIFFS

klik hier voor de locatie
Golven: Ja
Moeilijkheid: Advanced
Reistijd vanaf blouberg: 1u – 1.15u.
Windrichtingen:  Zuidoost (normaal), Z, ZW, W, WNW


Witsand of mistycliff is geen spot voor watjes!  Het waait hier op goede dagen 5-10 knopen harder dan bij blouberg.  40-50-60 knopen zijn hier geen uitzondering!  De golven zijn gigantisch en zeer krachtig.  Dat maakt het een spot voor de gevorderde rider.  Het is dan ook niet gek dat hier het wereldrecord door Maarten Heager is neergezet op de WOO.
Deze spot biedt de ultieme speeltuin voor de gevorderde rider.
Het kan hier wel druk zijn met golfriders en windsurfers iets om heel goed op te letten als je gaat boosten.

Parkeren doe je langs de weg! Let op dat je hier geen spullen zichtbaar in de auto achterlaat of per ongeluk het raam open! Deze kitespot ligt relatief dicht bij een township en er wordt dan ook wel eens wat gestolen.
Aangezien je auto langs de weg staat is er redelijk wat sociale controle maar het is beter om hier niet als laatste van het water af te gaan in de schemering. Er is hier niet zoveel in de buurt dus neem voldoende eten en drinken mee!

Rider op de lagoon van langebaan / Sharkbay

Langebaan (Sharkbay)

Golven: Geen – Vlakwater
Moeilijkheid: Makkelijk (ondiep!)
Reistijd vanaf blouberg: 1u
Windrichtingen:  Zuidoost (normaal), Z, ZW, W, WNW


De wel bekende spot langebaan! Hier worden alle kitelessen gegeven als het te hard waait in Blouberg. Deze spot is makkelijk en biedt voor ieder nivo een heerlijke speeltuin om nieuwe dingen te leren. De wind is hier aanzienlijk minder dan in Blouberg en  hier vaar je dus ook het meest met de wat grotere maten. 12 & 9.
Deze spot biedt een veilige omgeving om te leren kitesurfen en voor ieder wat wils.
Let op met laagwater is het water op sommige plekken erg ondiep.
Ideaal voor beginners die toch hele vette sessies wil hebben.

Langebaan (Main beach)

Golven: Geen – Vlakwater
Moeilijkheid: Makkelijk
Reistijd vanaf blouberg: 1u
Windrichtingen:  Zuidoost (normaal), Z, ZW, W, WNW


De spot Direct voor Langebaan centrum hier waait het 4-8 knopen harder dan op shark bay. Mocht het bij sharkbay dus net niet genoeg zijn dan kan het zeker nuttig zijn om te switchen naar deze spot.
Deze spot is minder mooi dan sharkbay maar biedt wel weer de luxe qua restaurantjes etc.
Voor main beach liggen vaak zeehonden / zeeleeuwen op een rots te chillen. Mocht je dus wat in het water spotten raak dan niet meteen in paniek haha! Voor beginners is dit ook meteen de beste locatie om lessen te nemen.  Er zijn meer dan genoeg scholen in Langebaan zelf.

Hermanus - kitesurfing lagoon - past
Toen de lagoon nog de lagoon was bij hermanus! – Letop deze is nu een stuk kleiner!

Hermanus.

klik hier voor de locatie (aan het einde van de straat parkeren)
Golven: Zee – Vlakwater (Lagoon)
Moeilijkheid: Makkelijk
Reistijd vanaf blouberg: 2u
Windrichtingen: WNW, West, (is best), ZW
, Z ZO, O
Hermanus heeft een super vette lagoon waar je op kan kiten en aan de andere kant hele dikke golven! Helaas is de lagoon niet meer wat het geweest is en kun je alleen nog op een heel klein stukje aan t einde kiten. Deze spot is perfect bij westerwind zoals ze zeggen west is best. Het is een flink stukje rijden van Blouberg maar dan heb je ook wat! Een waanzinnig mooie kitespot .  
Op zee is het meer voor de gevorderde kiter met hoge golven en harde wind. Als je mazzel hebt spot je na je kitesessie ook nog walvissen of andere zeedieren (inclusief haaien achter de shorebreak)  niet iedereens kopje thee om op zee te varen maar eerlijk is eerlijk er zijn al 2 jaar geen witte haaien gespot in Kaapstad! De lagoon is in ieder geval veilig voor zover er nog sprake is van een lagoon!

Het vlakker water van Witsand breerivier.

Witsand (breerivier)

Klik hier voor de locatie.
Golven: Op zee – Vlakwater lagoon
Moeilijkheid: Makkelijk
Reistijd vanaf Blouberg: 4u
Windrichtingen:  ZO, Z, ZW,

Witsand vergis je niet met witsand/mistycliff. Deze spot bij een riviermonding is echt waanzinnig. Spiegelvlak water heerlijke golven en een zeer rustige kitespot. Het is een flink stuk rijden vanaf blouberg maar de route is super vet! Het is ook zeker geen straf om hier een aantal dagen te verblijven en flink te kiten.  De spot heeft aflandige wind en er is geen rescue aanwezig. Aangezien het een rivier is kan je wel aan beide kanten het water uit.
Een ding wat je wel moet weten als je hier gaat kiten is dat je in het huis komt van de Zambezi haai (bullshark). Maar ook hier geldt weer dat er nog nooit aanvallen zijn geweest op kiters.

De prachtige spot van brandvlei dam.

Brandvlei

Klik hier voor de locatie. 
Golven: Geen –  Vlakwater lagoon
Moeilijkheid: Makkelijk
Reistijd vanaf Blouberg: 1.45u
Windrichtingen:  N, NW W / O, ZO, Z
wetsuit: Shorty mogelijk!

Brandvlei is een onbekende spot welke maar een paar keer in het seizoen goed werkt. Maar als hij werkt is het echt een waanzinnige spot. De chocoladebergen op de achtergrond en een mooie vlakwater lagoon waar je aan je tricks kan werken.
Parkeren kan op de spot mits je de gatecode hebt anders moet je langs de weg parkeren en dat voelt toch een stuk minder veilig. Mochten er al kiters zijn dan zullen zij de code waarschijnlijk wel met je delen.
Kiten is hier gedoogd. De ondergrond is best vervelend met grofzand / brokken zand  welke niet heel relaxt zijn voor je kite en je voeten. 
De spot bevindt zich op de route naar de powerplant.
Gelukkig kan je naast je auto opzetten en omkleden en lekker gaan knallen! De spot is ook zeker een aanrader!

You may also like