Kitespots – Griekenland

by admin
Reisverslag door: Nederland-kitetravel.nl

Kitespots: Griekenland (Peloponnese)

Kitesurfen in het westen van Griekenland.

Op 3,5 uur vliegen van Nederland ligt het mooie Griekenland. Het eten is er heerlijk, de zee is er blauw, de zon schijnt er volop en je kunt er ook nog eens voordelig komen. De ideale vakantiebestemming natuurlijk. 
Maar voor ons kitesurfers is het natuurlijk ook van belang dat de wind er goed waait! En natuurlijk ook dat er genoeg spots zijn om heerlijk te kunnen kiten.


Beste periode: Mei t/m September
Welke kites neem je mee? 7,9,12
Wetsuit: Ja in zee! 3/2 of overknee / shorty
en in zomer zelfs short.
Wintergetaway?
Nee.
Andere activiteiten: Watersport
, Hiken, cultuur, natuur, mountainbike, waterparken
Beginners – 
Jazeker


Wij kunnen je alvast verklappen! De wind waait er!  En er zijn meer dan genoeg spots om uit te kiezen.  Werkelijk voor ieder wat wils.
Nu heb je natuurlijk de keus om een van de eilanden te bezoeken of het vaste land.  Wij houden richten onze peilen op het vaste land en dan vooral de westkust. Wij zijn hier namelijk zelf al meermaals geweest en ook dit jaar gaat er zeker weer een reis naar Griekenland.

KITE ADVIES:
1 Twintip board
1 Wetsuit 2 shorty of  3/2 /4/3mm afhankelijk van periode 
1x Kite klein 7,8,9 M (afhankelijk van gewicht en periode.)
2x Kite groot 10,11,12,13,14

Wij gaan ons focussen op Drepano en de spots die daar in de buurt liggen.  In 3.5 uur vlieg je vanaf Amsterdam naar Athene.  Hier huur je een auto want deze heb je echt nodig om bij alle spots te komen.  In 2.5 uur rij je  vanaf Athene naar Patras / Drepano.   Dit doe je via de tolweg en kost je ongeveer 18 euro enkele reis.  Er is natuurlijk een manier om de tolpoortjes te vermijden maar dan duurt de route uren langer. 
De kitespot van Drepano

Drepano


Er is geen betere trainingslocatie dan deze voor ons in Europa! Deze unieke landtong heb je zeker al eens voorbij zien komen.  Hier lees je alles over de kitespot van Drepano.

Specs:
Strand : Kiezels
Water: Blauw spiegelvlak / Chop
Watertemp: 20 – 22C
Wetsuit advies: Shorty tot Full 3/2
Beginners: Ja geen probleem vanaf zelfstandig varen.
Gevorderde: Progressie gegarandeerd!
Spot toegang: Goed, Dichtbij te parkeren en klein stukje lopen.
Gevaren: Rotsen, kleine oplaatplek, zee-egels

Foilen: JA
Wind:
Thermisch / venturi 20-22 knopen (soms wat meer / soms wat minder. In iedergeval super stabiel!)
Meest gebruikte maten:
(12)-10-9

Drepano is een zeer unieke kitespot. Je moet even weten waar het ligt en hoe je er komt. Op de weg naar de kitespot is een kiteshop en een restaurantje te vinden (“ the spot”). Via een oud weggetje rij je richting het water.  Op het eerste gezicht zal het lijken of je het water in gaat rijden maar dan zie je toch een weggetje langs het water om bij de spot te komen.

Cape drepano of drepano in het kort is een landtong die in de golf van Korinth. Door de ligging heb je  aan de ene kant van de landtong aflandige wind en aan de andere kant is hij aanlandig. Dit zorgt  aan de aflandige kant voor spiegelvlak water en unieke trainingscondities om echt snel beter te worden. Aan de aanlandige kant kun je als beginner veilig kiten omdat je altijd weer op de landtong kan uitkomen. Vervolgens kun je weer upwind lopen op de landtong om zo weer te kunnen starten.
Als je deze landtong voor het eerst ziet lijkt het wel alsof iemand naar de overkant heeft willen lopen.
Aan de ene kant kijk je naar de bekende hangbrug bij Patras en zie je de golf van Patras. Aan de andere kant kijk je naar de golf van korinth.  Rondom liggen allemaal bergen. 
Er zijn dus een hele hoop factoren die het weer en de wind hier bepalen.  Onze ervaring leert dat je helemaal niets aan de voorspellingen hebt.  Vooral windfinder laat hier eigenlijk nooit wind zien.  Maar toch kite men hier meer dan 320 dagen per jaar!!
Door de ligging van deze spot heb je zowel thermische als venturie wind.  Dit zorgt ervoor dat de wind enorm stabiel is.  
Nu ben je natuurlijk benieuwd hoeveel waait het hier dan.  De wind is 20-22 Knopen   soms een paar knoopjes minder en soms een paar knoopjes meer (meestal einde van de middag).  Wel is het afhankelijk van de richting.

De brug bij Patras.

Als de wind uit het westen (vanaf de golf van Patras / zee)  komt dan is deze het stabielst.  De wind is dan echt alsof iemand een föhn aan heeft gezet.  Er zitten werkelijk geen dipjes in de wind en vaar je met je 10-9M  goed gepowered rond. De wind neemt in de middag toe bij deze richting. Ook zal je merken dat je heel veel hangtime hebt met deze wind.
Als de wind uit het oosten komt dan is deze vaak in de ochtend aanwezig en neemt deze in de middag weer wat af.  Deze wind is iets minder stabiel en als het echt hard waait kan het zijn dat deze niet goed doorkomt.  Door de ligging van de spot moet de wind een klein bochtje maken. Bij extreem harde wind uit oost gebeurt dit niet.

Het nadeel van deze spot is dat de oplaat vrij klein is in sommige periodes van het jaar.  Maar iedereen zal je helpen met starten en landen. Soms zal je even moeten wachten tot mensen op het water zijn.  Op het water heb je alle ruimte van de wereld.
Het water is er diep en er kan dus ook gefoiled worden.
Als de kitescholen er zijn dan is er ook een rescue aanwezig.

Een kleine note!  Soms komt het voor dat er zee-egels liggen.  Hou hier rekening mee en loop alleen als het nodig is. Hoewel je op het grootste deel van de spot toch niet kan staan. Voor de campers (hoe durf je niet met ons mee te gaan!)   er is dichtbij de spot een goede campsite.  Op de spot zelf mag je niet overnachten er wordt regelmatig gecontroleerd.

Voor ons is dit echt de nr 1 spot om progressie te maken.

Nafpaktos

Beginners: JA
Foilen: Nee
Wind: Zelfde als drepano werkt alleen met WEST !
Meest gebruikte maten: (12)-10-9
Strand:  Zand

Aan de overkant van Drepano ligt er nog een mooie spot genaamd Nafpaktos.  Perfect ondiep water ideaal voor de beginnende kiter!  Een beetje choppie wel maar vergelijkbare wind met drepano. Top spotje dus als beginner. Let op werkt alleen met West  door de ligging.

Tsimari / Dioni 

Beginners: JA
Foilen: JA in zee
Wind: Thermisch 14-26 knopen
Meest gebruikte maten: 12-10-(9)

Deze spot is een hidden gem.  Eigenlijk willen wij er niet al te veel over kwijt maar ok voor deze keer.  Tsimari ligt boven de messalonghi lagoon aan de andere kant van de  hangbrug van Patras.  Je kan via de brug of met de veerdienst oversteken.  De prijs van de brug is wel 2x zo duur als die van de veerdienst!  Wil je dus goedkoop dan pak je de pond.
Je gaat echt off the grid naar een plek waar de natuur de overhand heeft.  Via kleine dorpjes en zigzag weggetjes kom je bij deze spot.  Natuurlijk zijn er wel wat mensen en is er een restaurantje op de kitespot. Maar je zal zien dat dit echt een unieke plek is. Er zijn kleine vissershutjes, flamingo’s en als je mazzel hebt dan zie je ook de “zee” koeien. 

De wind is hier goed als hij uit het westen komt. Ook noordwest is een prima richting!  De wind is doorgaans niet heel hard en ook niet zo “dicht”  dus echt wat minder druk dan bij drepano! maar als je mazzel hebt kun je hier geweldige sessies hebben met je 9.   Over het algemeen is het 12m.
Er zijn maar weinig kiters en je hebt de keus uit een lagoon met brakwater of de zee.  In de lagoon is de wind wel aflanding maar er is goed te varen.  De ondergrond is wel modder dus heel smerig als je valt.
De zee kant is choppy maar ook waanzinig  om te varen met de mooiste zonsondergangen.
Je kunt hier ook heel goed met je camper staan.

Deze spot is zeker een bezoek waard.

Ga met ons mee naar Drepano 14/28 mei 2022.  Wij kennen alle plekjes en spot.  Gegarandeerde progressie!

MAVRI MITI

Beginners: Niet echt (wel onshore wind. Maar moeilijke shorebreak)
Foilen: JA
Wind: 18-30 kts.
Meest gebruikte maten: 12-10-9-8
Zoals wij al schreven is er de wind soms te hard bij Drepano waardoor hij als het ware uit de bocht vliegt.  Hierdoor is er niet te kiten bij Drepano maar zal je wat verder moeten afzakken naar een spot die wat verderop ligt in de golf van Patras.  45 minuutjes rijden van Patras.
De wind is hier aanlandig en er zijn golven. De golven zitten erg dicht op elkaar dus er is wat lastig te varen maar je kan zeker je lol op.

Wij hebben hier wel eens een goeie sessie gehad maar over het algemeen is het een beetje “beter dan niks”  
De spot geeft wel echt een supermooi perspectief en meestal ben je hier helemaal alleen met jouw clubbie.

Costa navarino - kitespot

COSTA NAVARINO

Beginners: Ja
Foilen: JA
Wind: 18-30 kts.
Meest gebruikte maten: 12-10-9-8

Deze spot is niet dicht bij Drepano (3.5 uur rijden!)  Maar zeker de moeite waard om te bezoeken!  Hij is namelijk erg rustig en ook biedt deze spot waanzinnig mooie golven.  Zeker als het een beetje door waait heb je goeie kickers om rechts voor je tricks te doen.
Ook zit je dicht bij voidokilia (strand)  en gialova een super leuk dorpje om s’avonds heerlijk te eten.
Er is werkelijk van alles te doen.
Dit is wel een beetje een exclusief strand maar als je weet hoe je er moet komen kan je je lol op.


You may also like