Reisverslag – Kaapstad & The garden route

by admin
Reisverslag door: Gilion Goveia.

KAAPSTAD & THE GARDEN ROUTE (JAN 2022)

Ja waar moet je nou precies beginnen als je het over Kaapstad of Zuid Afrika hebt in het algemeen.   Dat kitesurfen in Zuid Afrika MEEEEEEEEGA vet is dat weet je natuurlijk al.  Maar wat is er nou nog allemaal te doen naast het geweldige kitesurfen. Ga je ook de garden route doen of zoek je toch meer naar de hidden gems. Zuid afrika biedt voor ieder wat wils en dat maakt dit echt het land bij uitstek om naartoe te gaan of je nu kite of niet. 

Ben je geen kitesurfer dan kun je hier klikken om dat deel over te slaan:

De basis
Vliegtijd vanaf Amsterdam –  12 uur direct met KLM of via Londen of Duitsland in 15.5 uur.
Tijdsverschil met Nederland –  één uurtje vroeger.
Accommodatie –  AirBNB of hostel afhankelijk van wat je zoekt.
Beste windseizoen  – November tot Maart
Kitematen5,6,7,8,9,10,11,12  (maten onder 10 meest gebruikt!)
Windsterkte: 15 – 50 Knopen.  Hard en harder wel spot afhankelijk.

Kitesurfen bij Blouberg met de iconische Tafelberg op de achtergrond.

Januari 2022, Eindelijk weer wat vrijheid opzoeken in het mooie Zuid Afrika!  Met een zak vol spullen (lees 3 boardbags vol!)  en een goed humeur begon ons avontuur dan eindelijk.  Door corona was de reis al 2 keer uitgesteld en omnikron was in Zuid Afrika alweer op zijn retour.
Omdat het een stuk voordeliger was en omdat ik liever ‘s morgens aankomen – vlogen wij via Londen.  Hierdoor was onze reistijd iets langer maar kwamen wij lekker in de vroege ochtend aan op Kaapstad.
Na een reis van 15.5 uur landde wij op de luchthaven van Kaapstad.  Direct door naar de autoverhuur want die hadden wij zeker nodig in de komende +-3,5 weken dat wij Zuid afrika gingen rondrijden.  Het plan  +-2 weken kitesurfen en dingen doen rondom Kaapstad / de Kaap en  daarna ongeveer 8-10 dagen de garden route rijden.

Omdat wij afhankelijk zijn van wind staat het plan niet geheel vast en kan er altijd worden geschoven met de planning. Zoals eigenlijk altijd – No plan is the best plan!  Natuurlijk wil je wel een beetje weten wat je gaat doen qua grote dingen. Safari’s etc moeten toch vooruit geboekt worden.  Maar verder zit je echt helemaal nergens aan vast in Zuid-Afrika!  Je kan echt van dag tot dag bekijken wat je gaat doen.

Eyes on the horizon. De mogelijkheden zijn eindeloos. Cultuur, natuur en natuurlijk de zee die lonkt.
Ik ben zelf al meermaals in Kaapstad geweest dus het hele riedeltje van de kaap kende ik wel.  Voor mijn vriendin was het de eerste keer Zuid-Afrika en daardoor moesten natuurlijk de standaard bezienswaardigheden worden gedaan. Onder standaard bezienswaardigheden kun je scharen, De tafelberg beklimmen, surfers kijken bij Muizenberg, de pinguins bij bouldersbeach,  kirstenbosch, beklimmen van lions head,  de gekleurde huisjes van de bo kaap en natuurlijk kaap de goede hoop en chapmans peak drive.
 
Onze uitvalsbasis voor de eerste +-2 weken was Blouberg  voor de deur kitesurfen en een beetje de kaap rond rijden.  Blouberg is voor kitesurfers de ideale uitvalsbasis omdat de kitespot daar voor de deur ligt. Ga je met je gezin om te kiten dan kun je beter in Big bay zitten daar heb je een gezellige boulevard en wat winkeltjes. Dit is ook absoluut de beste plek om de sunset te bekijken met de tafelberg in volle glorie op de achtergrond! 
 

De wind waait eigenlijk dagelijks wel maar niet zo hard als ik gewend ben van Kaapstad.  Dus genoeg tijd om dingen te gaan bekijken.

Voor de kitespots en kitesurfen rondom Kaapstad verwijs ik je even naar deze post!

Sunsets in Kaaptstad zijn als geen ander!
De avonturen rondom de kaap.
Als je het over Kaapstad hebt dan heb je het eigenlijk over de hele kaap vanaf de Stad Kaapstad tot aan de kaap de goede hoop.
Elke dag wilde wij wel iets beleven dus werd lionshead beklommen (het kleine heuveltje naast de tafelberg). Met prachtige vergezichten over Campsbay, Kaapstad en natuurlijk de tafelberg. De tafelberg werd beklommen via de platteklipgorge. Deze hike begint net voorbij de lift en is vrijwel recht omhoog alsof je een hele groot trap moet oplopen en brengt je tot op de tafelberg.  Geen hele mooie hike, maar wel leuk om gedaan te hebben! Deze duurt als je doorstapt 1.5 a 2 uur omhoog en eventueel kan je met de lift naar beneden.
Als je een waanzinnig mooie hike wil doen de tafelberg op dan kan ik je de skelletongorge aanraden via kirstenbosch.

Over Kirstenbosch gesproken deze botanische tuin ligt aan de linkerkant van de tafelberg (vanaf de stad gezien)   de flora en fauna hier is echt onwijs mooi, als je van natuur houdt moet je hier zijn geweest!  Je dient hier wel tickets voor te kopen (ook als je de eerder genoemde hike gaat doen.)
Wij hebben hier een aantal uur besteed en heel wat zeldzame vogels gespot.

Doe de Treetop walk in kirstenbosch
Doe de Treetop walk in kirstenbosch

In de dagen daarna zijn wij een stuk verder de kaap op getrokken.  Met de welbekende plaatsen als surfwalhalla Muizenberg, Simons town en natuurlijk niet te vergeten Bouldersbeach met de welbekende pinguïns en super mooie “rots”partijen in het water.  Ook bij bouldersbeach dien je een ticket te kopen. Al zitten er ook wat pinguïns op het gratis stuk van het strand.
Onder het mom van als je er toch bent kun je het maar beter gewoon doen!  En om heel eerlijk te zijn het is wel grappig om deze rare vogels van extreem dichtbij te zien en zelfs het strand en het water met ze te delen!

In één haal door naar Nationaal park Kaap de goede hoop (kost ook weer geld!  Je kunt wel zien dat het van Nederlanders is geweest 😉 ) Ook weer wat mooie hikes gedaan!  Vanaf kaap de goede hoop tot de lighthouse is echt een aanrader!  Wilde struisvogels, Baboons, kudu’s en nog vele andere dieren en afgelegen stranden.  Wederom iets wat je gedaan moet hebben! En nee het is niet het meest zuidelijke puntje van Afrika dat ligt nog een stukje verderop.

Deel het strand met pinguins bij Bouldersbeach (€)
Spot wilde dieren op de Kaap.
Doe de hike van kaap de goede hoop tot de vuurtoren.

Op de terugweg kun je via Scarborough, witsands / mistycliffs rijden en als je mazzel hebt kom je dan precies rond sunset bij de chapmenspeak drive aan.  Deze weg is wel een tolweg maar is zijn geld (4 euro +-) echt meer dan waard!  Een waanzinnig mooi stukje dat je gereden moet hebben!
Vervolgens kom je bij houtbaai uit en daarna bij Campsbay – Hey die naam heb je  eerder gehoord!
Bij Campsbay kun je heerlijk wat eten, genieten van wat “luxe” want dit is echt de hotspot om gezien te worden met je veel te dure grote auto.

Zo heb je eigenlijk het rondje kaap wel gehad! Wij hebben elke dag een beetje gedaan aangezien wij toch redelijk in de buurt zaten en ’s-Middags graag het water op wilde om te kitesurfen.

Ook nog even Bo kaap bezoeken met de gekleurde huisjes! ’s-Avonds laat zou ik deze buurt een beetje schuwen maar overdag is hij goed te bezoeken. Zeker een bezoekje waard!
Goed tijd om dit deel te verlaten want het is tijd voor The Garden route, Addo en de safari. 

De wereld aan je voeten op de chapmans peak drive.
Waanzinnige sunset in Campsbay aan de voet van de tafelberg.

THE GARDEN ROUTE

Voor de Gardenroute wordt aangeraden om minimaal 12 dagen uit te trekken. Wij hadden er i.v.m. safari en toch nog wat kiten aanzienlijk minder voor en besloten hem van achter naar voor te rijden!
In 1 haal vanaf Kaapstad naar Addo elephant park en de gekozen safari bij Amakhala. 10.5 uur karren als je de stops niet meetelt.
oh well een vakantie in een vakantie moet je toch wat voor over hebben. 

De planning:
–  Dag 1 -> Rijden van Kaapstad naar Addo elephant park
– Dag 2 -> Halve dag Addo elephant en ’s middags een afternoon/evening drive en overnachten bij Amakhala
– Dag 3 -> 1 ochtend safari en door naar J Bay – Tsitsikamma
– Dag 4 -> Plettenberg Bay
– Dag 5 ->  Wilderness
– Dag 6 ->  Suprise!
– Dag 7 ->  >>

Tijd om de Kaapstad achter ons te laten en de auto te pakken. Foto locatie: Bo kaap

Een groot deel van de route kende wij al doordat wij vaak tot Hermanus reden om te gaan kitesurfen en zelfs verder tot witsand (brede rivier).
Bij Hermanus kun je trouwens enorm goed walvissen spotten (Eerder is beter maar november en december heb je nog redelijk veel kans) en in gansbaai kun je cage diven met haaien.  Allemaal geen tijd voor dus rechttoe recht aan op het doel af – Addo elephant park.
Met een tussenstop in de plaats wilderness om wat te eten en even de benen te strekken hebben wij het hele stuk zonder problemen in 13,5 uurtjes gereden. Wel was de weg wat saaiig en hoopten wij er maar op dat de “garden route” vette stops had. De weg zelf was grotendeels mweh!

De echte auto voor de roadtrip. - wegen zijn goed tijdens de gardenroute vrijwel alles verhard.

’s avonds kwamen wij via port elizabeth op de weg naar addo.  Onze navigatie stuurde ons de snelste route maar deze liep ook via een van de grootste townships van Port elizabeth.  Nu is dat overdag niet zo heel boeiend maar ’s avonds wil je er toch liever niet rijden.  Even opletten dus! Je kan ook via een veiligere route rijden! Maargoed de township en de enorme begraafplaats waren wel indrukwekkend.
Mijn vriendin had een lodge (een soort bed en breakfast) geboekt.  Via een zandweggetje kwamen wij aan bij een groot hek en grote blaffende honden. Na het zien van de townships dacht ik echt o-nee-toch.  Uiteindelijk was de eigenaresse zeer vriendelijk en was de geboekte accommodatie erg netjes! Nog even snel een hapje gegeten in een Luxe resort om de hoek (stiekem toch blij dat wij daar niet zaten haha!)

Addo elephant park

Addo delivers!

Na een nachtje slapen gingen wij vroeg naar Addo elephant park.  Dit nationale park is zeer goed te betalen en je kunt hier met je eigen auto  een safari doen!  Een zogenaamde self-drive.  Even aanmelden en wij konden het park in. Ook hier geldt neem voldoende eten en drinken mee! Nog geen half uurtje in het park en de eerste zebra’s waren al gespot naast de auto.  Daarna nog wat wilde zwijnen en uiteindelijk zelfs de eerste olifant.  Op de dag dat wij er waren was het behoorlijk warm dus wij beproefde ons geluk bij de waterputten.  Uiteraard werd dat beloont!  Hyena’s, nog meer zebra’s, olifanten echt van alles was er te zien.  Naast de dieren heb je ook echt mooie panorama’s over het landschap.  In Addo hebben wij echt ontelbare dieren gezien echt een dag om nooit te vergeten! 
Er stonden natuurlijk nog meer dieren op onze safari checklist maar deze heeft addo niet.
Eigenlijk raar dat ik dit schrijf want je verwacht toch echte “wildernis” met wilde dieren! Dit is helaas niet de realiteit. De wildernis die je mag verwachten zijn grote stukken land met dieren erop. Welke best uitgebalanceerd worden door de beheerders.  Uiteraard eet wel eens een dier een ander die op om het zo “natuurlijk” mogelijk te laten. Maar door al die hekken kunnen dieren niet meer migreren zoals vroeger. Je ziet dus wel echt de hand van de mensen in het geheel! Zo worden bijvoorbeeld de waterputten soms bijgevuld zodat de dieren tijdens droogte voldoende vocht kunnen vinden.
 Wij hadden hier nog wel wat meer tijd kunnen besteden maar gelukkig hadden wij echt al veel dieren gespot. 

Amakhala - Luxe Safari

Door naar Amakhala waar wij een super de luxe all inclusive hadden geboekt.  Door een speciale aanbieding was het duurste pakket ineens erg aantrekkelijk en dan neem je het er maar van. 
Via een hek kwamen wij aan bij Amakhala. Ondanks het bordje pas op voor leeuwen dacht ik dat de safari nog moest beginnen.  Niet was minder waar!  Een paar meter verderop stonden de giraffen ons al op te wachten.  Na een aantal kilometer het park in te zijn gereden kwamen wij aan bij de accommodatie voor deze nacht.
Geweldig luxe en normaal niet echt betaalbaar – dus de verwachtingen waren hoog.
Bij aankomst werden wij vriendelijk ontvangen en kregen wij een welkomsdrankje.  Vanaf dit punt hoefde je eigenlijk niet meer na te denken en werd alles voor je geregeld en kon je alles pakken qua eten en drinken.
De locatie was fantastisch!  Hoe het er allemaal uitzag op het eerste gezicht ook!  Ondanks dat wij expliciet in de boeking hadden gevraagd om geen tent. Kregen wij toch een tent.  Weliswaar een volledig uitgeruste bungalowtent met airco (die het niet deed) en dat met 40 graden die dag.  Gelukkig konden wij switchen naar een andere tent.
Na 30 seconde hoor ik een harde gil vanuit de douche! Mijn vriendin deed de  even de rol luikjes dicht om een heerlijke douche te nemen maar er zat een vleermuis in het rolletje!
Nou maakt dat natuurlijk niets uit voor de kleine jungle jane! Maakt het leven weer spannend 😉
Na de douche direct  door voor de  afternoon Safari, na het ontmoeten van de rest van de mensen en de gids beginnen wij aan weer een avontuur.  Wederom zien wij heel veel dieren ook veel die wij al hadden gezien in Addo.  Het begint ineens te waaien en de zwaluwen dicht bij de grond dat kan maar 1 ding betekenen volgens Jungle Jane -> Slecht weer op komst. 
Nou had het al maanden niet geregend dus de theorie werd ernstig in twijfel getrokken. Volgens de gids vlogen de zwaluwen vooral rond de auto vanwege de vliegjes die opvlogen door de jeep.


Aan het einde van de safari begon het toch wel harder te waaien uit een andere richting.  Dit kon maar een ding betekenen er komt wat aan.  Nou dat wat hebben wij geweten!  Moeder natuur trakteerde ons op een waanzinnig mooi schouwspel van rolwolken, onweer, sunset en natuurlijk heel veel regen in korte tijd.
Gelukkig kwamen wij net voor de storm uit aan bij de accommodatie. Snel douchen -> Koud water :/.  Ok naja dan maar koud!  Onderhand regende het flink en zochten niet alleen mensen maar ook dieren hun toevlucht in de tenten. En dan bedoel ik geen leeuwen of olifanten maar ontelbare insecten! Spinnen, kakkerlakken, vliegen, hele grote sprinkhanen. 
Voor ons niet het grootste probleem van de wereld maar erg prettig is het allerminst allemaal van die creepy crawlers in en naast in en op je bed haha.
Snel naar het restaurant om wat te eten!  De o zo vriendelijke mevrouw die ons in de middag welkom heette was ineens veranderd in een zeer onaangename dame. Van de gastvrijheid was niet veel meer over. Het eten was goed.
Snel terug naar de tent om te gaan slapen voor de ochtend safari die om 5:30 zou vertrekken.  Deze keer kwamen er vechtende olifanten en witte neushoorns voorbij. Toch wel indrukwekkend in de wetenschap dat deze er misschien niet meer zijn over 10 jaar als er niets wordt gedaan. 
Na terugkomst nog even ontbijten en dan door naar nieuwe avonturen op de gardenroute

Al met al weer wat geleerd!  Duurder is zeker niet beter! Het “goedkope” Addo was een veel fijnere ervaring dan het dure Amakhala. Addo voelt helemaal niet aan als een dierentuin terwijl de safari dat toch wel een beetje had, ondanks dat je geen garantie hebt dat je alle dieren gaat zien.
Als je een echte safari wil dan zou ik toch naar het Nationale Kruger park gaan.

Tsitsikama

Dan begint eindelijk het avontuur op de garden route. Er is zoveel over te lezen dat het wel tof moet zijn!
De eerste stop – Tsitsikamma.  Weer een nationaal park met waanzinnige hangbruggen en hele mooie strandjes.  Ook nog eens nabij de hoogste bungeejump maar dat hoeft van ons niet perse. 
Eenmaal aangekomen beginnen wij aan de hike en lopen over de bruggen en langs de stranden.  Super mooie natuur en vergezichten. Je kunt hier ook camperen en genieten van de natuur en deze omgeving! Lekker toeristische dingen doen zoals een kanotje varen  of met banden door de rivier heen. Mooie korte hike en leuk om toeristisch te doen! Je bent uiteraard niet de enige die daar zal zijn dus het is ingericht op (eco)toerisme.

Dichtbij Tsitsikamma nemen wij een hotelletje wat een beetje op een oude plantage lijkt. Prima kamers en redelijke kwaliteit en een prima prijs.  

Plettenberg

De volgende dag reden wij verder naar Plettenbergstrand. Een super mooi strand en een hele mooie omgeving maar niets wat wij nog niet eerder hadden gezien tijdens deze reis.  Als kitesurfer zie je de mooiste stranden en vaar je op de mooiste plekken in de wereld. Zeker gezien mijn jaren ervaring als reisleider voor Nederland-kitetravel heb ik al heel veel van de wereld gezien.  En zeker niet te vergeten dat mijn Jungle Jane ook de hele wereld over vliegt om avonturen te beleven.

'Hidden gem' - Robberg

Hier begonnen wij al wat meer antwoorden te krijgen over de standaard stops van the garden route! Gelukkig hadden wij een nieuw avontuur gevonden namelijk robberg dichtbij Plettenberg.  Er was niet heel veel over te vinden maar ook dit wordt nationaal beschermd. Hiervoor moet je dus een kleine entree betalen.  Wat een “hidden gem” was dit!  Wij hebben hier echt uuuuuuuuuuuuuuuren gehiked en super veel mooie dingen gezien.  Van scheepswrakken tot robben, afgelegen stranden, rotspartijen en dat alles toch wel redelijk “away from the crowds.”
Ondanks dat het toch echt bij Plettenbergstrand ligt en je vanaf robberg ook echt een goed uitzicht hebt over de hele baai.
Een puntje van hoop gloort weer aan de horizon voor The garden route.

Wij besluiten alvast wat verder te rijden na de robberg , Via Knysna naar George. Eigenlijk wilde wij bij Wilderness nog even blijven. Maar die overnachtingen waren mega duur en op de heenweg waren wij er toch al geweest.   Hierdoor besloten wij direct door te rijden naar Oubaai net voorbij george

The Garden route onze conclusie.

Ondanks de super vette ervaring met de robberg kwamen wij tot de conclussie dat The gardenroute grotendeels uit instagram hypes bestaat.  De ‘kijk mij eens hier zijn’ met honderden andere mensen (ok die zijn er niet maar het is wel gehyped). 
Zuid-Afrika staat voor mij gelijk aan avontuur, het onbekende.  The garden route was dit precies niet! Het was allemaal instap klare voorgekauwde avontuurtjes die vooral lekker zijn als je te lui bent om zelf wat uit te zoeken. Dat kan natuurlijk heel lekker zijn als je met je familie in Zuid afrika bent en gewoon een “makkelijke”  veilige route met mooie stops wil hebben.  Teleurstellen zal het zeker niet als je verwachtingspatroon goed is. 

Surprise!!

Wij wilde echt wildernis, echte pure avonturen off the beaten track!
Na een nachtje te hebben genoten van de luxe in oubaai besloten wij het roer om te gooien of beter gezegd de auto een nieuwe richting op te sturen.
’s avonds was ik ineens op het briljante idee gekomen om de “oer tekeningen” te zoeken. Afrika staat er toch bekend om –  dat er al heel lang mensen op het continent wonen.  Na heel veel research te hebben gedaan kwam ik er achter dat deze san drawings heten.   Een volk dat 3000-5000 jaar geleden leefde in Zuid afrika.  Deze waren te zien aan de andere kant van Zuid-afrika.  Of voorbij Port elizabeth (daar kwamen wij net vandaan!)  Of aan de andere kant voorbij langebaan in het cerderberg gebergte. 
Er was een hotel die honderden van deze tekeningen had en excursies deed.  Helaas kostte een kamertje 1000 euro per nacht! Jammer maar niet te betalen.

Een echte avonturier geeft nooit op!  Na meer googelen komen wij er achter dat er ook moeilijk toegankelijke tekeningen zijn.  Hiervoor heb je codes nodig van een hek en  moet je deze op een bepaalde plek kopen om zo toegang te krijgen.  Precies wat wij zoeken!
Dus hup weer de auto in naar de andere kant van Zuid Afrika!  Uiteraard een hele flinke rit maar doordat het door de bergen heen gaat is er veel te zien.  Ook zie je meer van het echte Zuid afrika en kom je veel meer in de echte “garden” van Zuid Afrika.  Ok het is gewoon het platteland maar overal is groente en fruit en vooral heel veel wildernis!  Weinig winkels, weinig tankstations gewoon weinig van alles! Heel veel natuur.

Ik zal lief zijn en de locatie met je delen:
De codes dien je hier op te halen: 
Klik hier

Een van de spots om te bekijken.
Klik hier 
En nog eentje dan

Onze overnachting is in het citrusdal.  Eenmaal aangekomen hebben wij een prima hotel, wel wat gedateerd maar boeiend!  Met een super uitzicht over het dorpje besluiten wij wat te gaan eten.  Dat was wat moeilijker dan verwacht en komen wij uiteindelijk weer uit bij het restaurant van het hotel.  Je verwacht het niet maar het was echt een goede maaltijd

De volgende dag stonden er nog een aantal kilometers op de planning.  Ondanks dat wij relatief dicht bij waren duurde het nog vrij lang om bij de tekeningen te komen.  Eerst een heel flink deel over een zandweg om bij de plek te komen om de codes te verkrijgen en daarna nog de zoektocht in niemandsland naar de tekeningen.
Tip!  Download een offline kaart van het gebied voordat je erin gaat want je hebt 0 bereik!

0 bereik, op zoek naar een paar oude tekeningen op een plek waar niemand komt! DAT is wat wij wilde. Dat is precies hetgeen waar wij naar opzoek waren op de gardenroute maar niet konden vinden. Na flink zoeken komen wij aan bij de eerste paar tekeningen. Er heerst een onwerkelijke sfeer op deze magische plek.  Je voelt dat je op de plek bent van oude beschavingen. Ok boomer het is een rots met een tekening erop die je als je zou willen kan aanraken.  Maar the lion king is er niks bij – kijk maar even naar de scene waar de aap op de muur schildert en je snapt de vergelijking.

Dat was 1 van de 3 plekken waar je de tekeningen zou kunnen zien dus weer de auto in en op zoek naar hek nummer 2. Over aap gesproken de baboons hier waren ze wel wat brutaler dan op andere plekken!  Maar als je een beweging naar ze maakte sprongen ze meteen weg. De locals vinden ze vast niet aardig.

Na een flinke zoektocht kwamen wij eindelijk aan bij plek nummer 2 en 3.  Hier heb je naast de san tekeningen ook een aantal plekken met hele oude graffiti. Super vet om gezien te hebben.  Voor de boulderaars. Hier kun je ook je lol op want er zijn een aantal mooie klimmen te doen! Ook komen wij bij een ander hek waarop staat  – passed this gate you are entering the wilderness.  Ofwel als je dat hek voorbij gaat kom je in niemandsland! Enkel toegankelijk met een 4X4 en je campeerspullen.  Hier kun je zelf op zoek gaan naar nog onontdekte tekeningen of dieren!

Na een dagje hier te hebben besteed eindigen wij weer in Blouberg.  Zeer voldaan van dit echte avontuur en de wetenschap dat wij op een plek zijn geweest waar vrijwel niemand komt. Er zijn nog 2 dagen wind op komst en dan is het alweer tijd om naar huis te vliegen.

Al met al een zeer geslaagde vakantie!
Wel een kritische noot voor de hardcore reiziger die het echte avontuur zoekt – The garden route zal je geen echt plezier geven.  Ok er zijn mooie dingen te zien en er zijn heel veel toeristische activiteiten te doen maar als je zelf googled ga je echt nog veel mooiere dingen zien.
Ben je met kids en wil je veel van het land zien dan is de gardenroute wel een uitkomst.  Maar zoals ik al zei in het hele verhaal.  Het is allemaal een beetje instagram ready en mist vaak the real magic.
Misschien zijn wij wat “verwend” doordat wij vaak the beaten path achter ons laten en de echte magie opzoeken.

Plan de gardenroute goed en kijk wat bij je past!  Er is wel van alles te doen tussen de natuur en cultuur door.

Je kunt het in Zuid-Afrika zo gek maken als je zelf wil! Liever makkelijk of heb je liever dingen anders dan andere.  Er zijn 1000e opties om te doen wat je wil.  Ons advies is dan ook take a map and drive!
Controleer een beetje de omgeving en eventueel of het een veilige omgeving is.
Qua veiligheid hebben wij nooit problemen ondervonden en ging alles voortvarend. Één ding is zeker, Zuid Afrika blijft magisch!


You may also like